Toneelvereniging Onderling Kunstgenot Nispen

Gezelligheid en enthousiasme! Dit is waar het bij Onderling Kunstgenot om draait! Sinds 1919 is amateur toneelvereniging Onderling Kunstgenot actief in het Nispense verenigingsleven.  In 2019 vierden we ons 100 jarig bestaan.

Elk jaar spelen wij in het voorjaar een avondvullende voorstelling voor een breed publiek. Daarnaast verzorgen we iedere twee jaar in de kerstvakantie een familievoorstelling. Deze vindt plaats in het Openluchttheater van Nispen. Incidenteel verzorgen we ook optredens op maat.

Buiten onze activiteiten in Nispen zijn wij ook betrokken bij andere evenementen zoals het TOL (Theater Op Locatie) spektakel en vervullen we gastrollen bij andere (toneel)verenigingen of bedrijfsfeesten.

We repeteren elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur tot zolang het gezellig is.
Heb je interesse in toneelspelen, wil je helpen bij decorbouw en/of ondersteunen bij onze techniekafdeling? Dan ben je van harte welkom om kijkje te komen nemen tijdens een van onze repetitieavonden.
Neem daarvoor even contact op met Henk Baselier, tel. 0165 -36 58 06 of mail ons via het contactformulier

Onze leden:

Henk Baselier
Secretaris, speler​
‘Ik ben sinds 1986 lid van deze warme, gezellige vereniging, een vriendenclub die lief en leed deelt en mooie dingen (mee)maken. Toneelspelen is voor mij in de huid kruipen van iemand anders.'
Wilma van Hees
Wilma van Hees
Penningmeester, speler
‘Ik vind het leuk om te spelen bij de gezelligste club van Nispen.'
Sigrid
Sigrid Bakkers
Speler
'Wat is er leuker dan je uit te kunnen leven in een rol en samen met een fantastische groep mensen aan iets moois te werken. Daarom ben ik al van mijn 18e lid van deze club.'
Dimph van Pul 2
Dimph van Pul
Speler
‘Het leuke aan deze club is samen een mooie uitvoering te geven waarbij de weg er naar toe zorgt voor  in- en ontspanning, vriendschap, humor en even los komen van jezelf.'
Edwin Schepers
Edwin Schepers
Speler
‘Ik vind toneelspelen leuk omdat ik dan op een heel andere manier mezelf kan zijn of juist helemaal iemand anders.'
Stijn van Wesel 2
Stijn van Wesel
Speler, techniek, decorbouw
'Sinds 2016 lid. Leuke groep om mee samen te repeteren in de wintermaanden om in het voorjaar het publiek een mooie voorstelling te kunnen bezorgen.'
Marielle
Mariëlle Goorden
Speler
Een enthousiaste en gezellige groep mensen. Wat een saamhorigheid! Altijd fanatiek om een mooie voorstelling neer te zetten. Blij dat ik hier mijn stukje aan kan bijdragen.
Sandra Machielse 2
Sandra Machielsen
Speler
'Blij met deze mooie, gezellige club waar iedereen zijn steentje bijdraagt voor en achter de schermen. Ik speel graag en ondersteun bij de grime'.
Helma van Bree
Helma van Bree
Speler
In mijn zoektocht om mensen te leren kennen in Nispen ben ik terecht gekomen bij Onderling kunstgenot. Een hechte, fijne club waar ik me helemaal thuis voel en mezelf kan zijn.
Ria van den Brand 2
Ria van den Brand
Erelid
‘Ik ben meer dan 40 jaar lid geweest. De diversiteit van de leden en hun kwaliteiten, de gezelligheid en het samen tot een mooie productie komen verbaast mij telkens weer.' In 2022 gestopt als lid en erelid gemaakt.
Nanny Kerstens 2
Nanny Kerstens
Voorzitter, speler
‘Trots dat wij ieder jaar weer een mooie en diverse uitvoeringen spelen. Een geweldige club met enthousiaste leden die overal een feestje van maken.'
Theo Matthijssen
Theo Matthijssen
Techniek en decorbouw
'Het mooie aan deze club is dat we een echte groep zijn, Ik ben vanaf 1979 lid, vroeger heb ik wel gespeeld maar ben tegenwoordig achter de schermen actief.'
Annemiek van Bers
Annemiek van Bers
Bestuurslid, speler
‘Enthousiast, gezellig en samen mooie voorstellingen maken en nieuwe uitdagingen aangaan. Dat maakt deze club zo bijzonder.'
Eric Borghouts 2
Eric Borghouts
Speler
TEKSTTEKSTTEKSTTEKSTTEKSTTEKSTTEKSTTEKSTTEKST
Merijn van Pul 2
Merijn van Pul
Techniek en decorbouw
‘Als oudste actief lid al meer dan 40 jaar bij deze gezellige club betrokken. Het mooie is dat het altijd lukt om een geslaagde voorstelling neer te zetten. Ook als we soms wat strubbelingen tegenkomen.'
Loes van Hilst
Loes van Hilst
Speler
‘Wat me aantrekt in deze club is de warme verbinding van échte mensen, die straalt zowel naar binnen, in de club, als naar buiten, naar het publiek, uit. Voelt als een warm bad.'
Piet van Bers 2
Piet van Bers
Speler, quizmaster
‘Deze gezellige club is veel meer dan alleen maar een toneelvereniging.'

Maurice Machielse 2
Maurice Machielsen
Speler, decorbouw
‘Leuk om te ontspannen met een club mensen waarbij we verschillende rollen of taken kunnen hebben en waar het na afloop ook altijd gezellig napraten is.'
Corne Matthijssen
Corne Matthijssen
Speler, techniek
'Sinds 2013 ben ik lid van ons mooie warme toneelvereniging uit Nispen. Speel ik niet mee, dan ben te vinden bij afdeling geluid en licht'. 

Remi van Bree
Remi van Bree
Bestuurslid, speler, techniek
Door een bescheiden figuranten rolletje in 2022 kennis gemaakt met deze aardige, gezellige en leuke club mensen. Geweldig om bij te dragen aan mooie voorstellingen.
Pierre Verpalen
Pierre Verpalen
Erelid
'Vanaf 1954 lid van Onderling Kunstgenot. Ik leerde er in 1959 mijn vrouw Lisa kennen. Ik speelde diverse rollen, was voorzitter bij 4 feest-comités en een jaar regisseur. In 2019 (bij het 100 jarig bestaan) ontving ik voor mijn 65 jarig lidmaatschap het erelidmaatschap'.

Lid worden?

We repeteren elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur tot zolang het gezellig is. Heb je interesse in toneelspelen, wil je helpen bij decorbouw en/of ondersteunen bij onze techniekafdeling? Dan ben je van harte welkom om kijkje te komen nemen tijdens een van onze repetitieavonden. Neem daarvoor even contact op met Henk Baselier, tel. 0165 -36 58 06

De historie

1919

Oprichting vereniging

Het eerste stuk dat gespeeld werd was het drama “De godloochenaar”. Een toneelzaal was Nispen toen nog niet rijk; er werd gewoon in een café gespeeld. Het podium werd gemaakt van lege biervaatjes met daarop planken. Elektrisch licht was er toen ook nog niet. Er werd gespeeld onder petroleumlampen en met kaarslicht.
De eerste uitvoeringen waren in het café van Bet de Bakker.

1930

Een echt toneel!

Na 1930 ging men in het patronaat spelen. Dat was een mooie zaal met een prachtig toneel voor die tijd. Deze stond bij de jongensschool in de Dorpsstraat.

1941-1944

De oorlog

Op het einde van de oorlog (1944) werd de zaal plus de jongensschool plat gebombardeerd

Van 1941 tot 1944 heeft de vereniging geen voorstellingen gegeven vanwege de oorlog. We mochten wel spelen, maar dan moesten we lid worden van Duitse cultuurkamer en dat wilde de vereniging absoluut niet.
Na de oorlog heeft de vereniging wel met een wagen meegedaan aan de bevrijdingsoptocht.
De eerste uitvoering na de oorlog hebben we gespeeld in de pastorie. Deze had met de oorlog ook veel geleden maar werd wat provisorisch opgeknapt, zodat we twee van de grote kamers, die achter elkaar lagen, èèn zaal maakten. De familie Goossen woonde toen tijdelijk in de pastorie, omdat hun boerderij aan Eerenburg zwaar was beschadigd in de oorlog. De familie Goossen zorgde voor een bakje koffie voor de toneelspelers. Na de pastorie zijn we naar café De Brembos van eigenaar C. van Genk gegaan. Van het opkamertje werd een toneel gemaakt en we konden weer spelen. Het café zat tijdens de uitvoeringen zo vol dat men buiten voor de ramen stond te kijken.

1959

40 Jarig bestaan

Onder grote publieke belangstelling van niet alleen Nispense verenigingen en personen, maar ook van buiten Nispen is op 8 november 1959 het 40-jarig bestaan gevierd. Er waren toen nog 14 oprichters aanwezig. Als jubileumstuk werd: “Het witte schaap van de familie” gespeeld.

1989

70 jarig bestaan

 Op 24 juni 1989 vierde we ons 70 jarig bestaan met een heus theater festival “Roddel & Komedie”. De kosten voor dit evenement werden grotendeels gedekt door de verkoop van de Nispense evenementenkalender. Deze vond gretig aftrek door veel media aandacht. 

Om 20.00 uur werd het festival officieel geopend door burgemeester Schneider. Louis van Pul en Theo Matthijssen praatten het festival op een ludieke wijze aan elkaar. 

Achtereenvolgens traden op: Harmonie St. Cecilia, Terheydens Theater, Reflex, Claude Covemaker, Theater De Lepehoek, Passe Vite, Essens Jeugdatelier en toneelgroep Face. Tussendoor waren er optredens van The New Orleans Music Company.

De andere ochtend bij het opruimen was iedereen het er over eens: zoiets doen we over vijf jaar weer.

1994

75 jarig bestaan

Op 25 juni 1994 werd zoals voorgenomen ook het 75 jarig jubileum groots gevierd. Deze dag werd heel het Nispense kerkplein omgetoverd tot het decor van ons Pleintheaterfestival. De  dag begon met een kindermiddag. 

Het lukte de groep met een eigen bewerking van het sprookje Sneeuwwitje om de ruim 100 kinderen het gehele stuk geboeid te houden. Dat verschillende kinderen ook zelf als kabouter mee mochten spelen zorgden voor veel hilariteit. 

In een vlot tempo traden die avond op: Jeugdtoneelkring EJA uit Essen, Theater De Lepehoek uit Hoogstraten, Het Nispens Jeugdtoneel en Wil de Wel van de Suikerspintent. Deze werden afgewisseld met muziek van de band Cheers

2019

100 jarig bestaan

Als vereniging stonden wij in 2019 aan de vooravond van een grote uitdaging namelijk het 100 jarig bestaan van onze vereniging. Met een jubileumproductie, een theatermiddag, een familievoorstelling en feestavond werd dit uitbundig gevierd. 

De jubileumproductie, het sprookje ‘Diep in het bos’  werd geregisseerd door Gijs de Rooij en werd met drie voorstellingen door 500 man publiek gezien. 

De Theatermiddag Hap-Stap bracht de bezoekers tijdens een wandeling langs zes eenakters, uitgevoerd door bevriende toneelgroepen. 

Familievoorstelling ‘Het geheim van Nieuwjaar’ werd geschreven en geregisseerd door Eric Borghouts. Deze voorstelling werd gehouden in het Openluchttheater van Nispen

0
    0
    Tickets
    Je winkelwagen is leegTerug naar Shop